Saturday, December 17

Cara Nak Hilangkan Jerawat Pasir

Jerawat pasir ni sama mcm jerawat gak, cuma x nmpak teruk sgt mcm jerawat batu yg besar2 n merah. Kalau tgk muka dr jauh nmpak cantik halus je muka, tp biler dah smpai dekat br nmpak muka kasar2 ngan jerawat pasir nih. Camne nak hilangkan jerawat pasir ni? Hari ni nak share 3 petua utk hilangkan jerawat pasir :)

BERAS + DAUN GELENGGANG + KUNYIT HIDUP
Rendam segenggam beras semalaman. Toskan n tumbuk bersama beberapa helai *daun gelenggang serta sedikit kunyit hidup. Sapu kat muka n biarkan selama 45 minit. Lepas 45 minit, bilas muka dgn air suam. Amalkan selalu utk hilangkan jerawat pasir ni. *daun gelenggang mmg terkenal sbg salah satu bahan utk merawat penyakit2 kulit seperti ruam, jerawat, panau, kurap dan gatal2..



BEDAK SEJUK + GARAM  + AIR
Ambil beberapa biji bedak sejuk. Campurkan dengan sedikit garam dan air. Selawat 3 kali dan sapukan ke muka anda terutama tempat yang ditumbuhi jerawat. Amalkan ia setiap malam sebelum tidur.

 




KUNYIT HIDUP + BERAS + PUTIH TELUR
Tumbuk kunyit hidup bersama beras sehinga lumat. Campurkannya dengan putih telur dan gaulkan sebati. Sapukan pada muka anda dan biarkan ia kering. Bilas muka dengan air suam. Lakukannya berulang kali.

17 comments:

Cicadasx said...

Wah cool lah blog ni.
Nice!

-izracyber- said...

Yeke? Trime kasih byk2 lawat blog ni :)

DoRa Priscilla said...

Thanks for the tips! ^^

-izracyber- said...

Ur welcome DoRa Priscilla :) rajin2 tgk blog ni ye..

yanie said...

tips 2nd tu mnjd x..

-izracyber- said...

hi yanie.. yg 1st paling ok. 2nd tu lambat skit kesan nak nmpak :)

Anonymous said...

nk tnya, kalo gna kunyit hdup tu n letak kat muka, xkning ker nantimuka tu?

-izracyber- said...

Hi Anonymous, sorry lambat reply. comment masuk dalam spam plak. Kalo guna kunyit hidup kat muka, muka kuning sikit la. X nampak sgt kuning tu. x kuning sgt mcm kena kat jari.

Anonymous said...

bile da sapu bedaak sejuk cam pur garam tu bilas dengan air ke atau biar kan ???

-izracyber- said...

dah kering leh basuh :)

CheChel chelsea said...

Ape ni?
Budak malaysia keh?

-izracyber- said...

Yes I'm Malaysian :) not so budak la miss, 30 already.

Amierul Amin Abdul Aziz said...

ape punce sebenar ek? :)

AlFatihah Hassan said...

baru nk praktis yg nombor 2 mlm ni. yg lain2 rase songeh sgt. huhu. anyway thnx for sharing... betul2 berguna.

-izracyber- said...

Byk sebab. contohnya allergy, salah pakai produk, hormon, darah kotor.

-izracyber- said...

selamat mencuba :)

Syahra Annisa said...

Tipsnya bagus!! Saya juga sudah pernah mencobanya.
Lalu saya aplikasikan dengan memakai cream Pasjel Thailand Cherry Tender hasilnya
Jerawat pun keesokan harinya kempes dan hilang. Cream ini juga cocok untuk kamu yang
Memiliki masalah seperti jerawat yg membandel, bekas jerawat, komedo, bintik2 pada wajah, kulit kusan dan kasar.
Aku belinya disini http://aybela.com/pasjel-cherry-tender-pink/

Semoga membant yaa ^^