Thursday, December 29

Ada Apa di Pahang Part 1 (Gambang-Cherating)

Bln lepas kitorg menjelajah ke Pahang (criter terperap yg best bg kitorg yg excited nak ke Cherating)... Cousin kawin ngan org Gambang. So, me n husband pun plan nak lepak2 kat area Pahang. Lokasi Penginapan = Suria Cherating Beach Resort.

Hari pertama di Pahang bermula dgn kenduri kawin @ Gambang. Habis je kenduri kendara yg sgt meriah ngan gelak n seafood yg sedap2 tu, me n husband direct ke Cherating..Ayohh tgk kat google maps mcm dekat je (tgk maps sebelum booking hotel), biler dah on gps bapak jauhnya.. Drive x smpai2. Maybe kitorg masuk jalan jauh kot..kalo tau ikut google maps je..tapi ruper2nyer kitorg salah tgk peta. Yg kitorg tgk tu hotel lain kat kuantan..pelik tapi benar. xtau ape motif tgk hotel lain tp check in hotel lain..yg penting kitorg selamat smpai ke destinasi :)




Nak mandi kolam ke pantai?
Smpai pun dah petang. Past check in bilik, check in fb..kitorg rehat dlm bilik je. Malam br keluar lepak2 tepi pantai. Hotel ni dekat je ngan pantai...cuba tgk kat gambar atas tuu..



Awek yg berdiri pakai baju putih tu betul2 menakutkan..igtkan tertangkap gambo antu :D
Konon nak dating mlm2 tepi pantai skali byk nyamuk plak. Kitorg gi petronas beli nescafe utk esok pastu singgah gi makan kat kedai tomyam. Pastu pusing2 Cherating, singgah beli souvenir n shopping skit2 kat Little Bali. Tak byk ambik gambo time tu sbb kemalasan nak pegang camera sedang melanda diri. 


Esoknye, bangun pagi2 tgk matahari terbit.
Org tua2 byk kali dok pesan..sediakan payung sebelum hujan..hah! kan xleh tgk  matahari terbit! hujann di pagi hari.. penyudahnye tgk dari jauh jelah..
Lepas breakfast, lepak tepi pantai lagi. Kali ni xde gangguan dari nyamuk...




Past lepak2 tepi pantai cherating, kitorg gi tempat penyu bertelur...


Tempat masuk yg sunyi...ni jalan nak ke Hard Rock Hotel n tempat penyu  bertelur


Dah sampaiiii...tp malas nak masuk dalam tu..kitorg smpai ngam2 time diorg tgh lunch..diorg tutup kul 1pm- 2pm

Blakang pusat penerangan dan santuari penyu tu ade pantai lagiii...

Jalan nak ke santuari penyu ni senang je..sbb ade signboard kat tepi jalan..kalo pegi time lunch, dua tempat ni jelah yg ade..xtau ade ape dlm pusat penerangan tu..akak kedai souvenir tu ckp kat dlm tu ade anak penyu..
Santuari penyu ni betul2 bertentang ngan pintu masuk ke Hard Rock Hotel. Tp jalan nak ke santuari n Hard Rock ni kaw2 punye angker time malam2. Dahla xde lampu jalan. Ok, sambung ke next post...mcm panjang sgt bebel psl Cherating :) 


Dr Gambang ke Cherating, Dari Cherating kitorg jelah ke Kuantan & Telok Chempedak..Baca kat post Ada Apa di Pahang Part 2 (Cherating-Kuantan-Telok Chempedak)

1 comment:

Lily said...

nice trip and picture